Het bestuurslid van dienst 19 juni - 26 juni 2017 is: Jan Rozema

Bij geen gehoor: Wim Visch
Het bestuurspiket wisselt elke maandagavond 19.00 uur.

Standaardisatie

Binnen een organisatie als DARES is aandacht voor standaardisatie daarom erg belangrijk. Hierdoor is apparatuur uitwisselbaar, gebruiken we allemaal dezelfde zend- en ontvang techniek en draaien we naar dezelfde frequenties. 


Binnen DARES worden op geselecteerde, relevante gebieden een keuze uit alle mogelijkheden als standaards vastgesteld, zodat we coherent opereren. Met name voor werk dat potentieel grensoverschrijdend is wordt aangesloten bij bestaande internationale keuzes. Waar dit minder relevant is, of waar internationaal geen algemeen aanvaarde keuzes zijn, zal DARES eigen landelijke standaards stellen.

 Op dit moment hanteert DARES de volgende standaards 

  1. De DARES 13,8V Connector
  2. De standaard connector op de TNC (een radio modem), voor de verbinding tussen de TNC en de zender.
  3. Een frequentieplan, zodat men elkaar in het brede radio spectrum goed kan vinden
  4. Winlink2000 voor de digitale (E-mail) communicatie
  5. Het internationale berichtenformulier

In het operationele werk is dit waar DARES zich op richt. Buiten het DARES werk wordt iedere radioamateur natuurlijk aangemoedigd om alle andere mogelijke technieken te verkennen, proberen en te gebruiken.

Standaards zijn, in de tijd gezien, nooit 'vast'. De wereld verandert, standaards veranderen mee, raken in onbruik of er ontstaan nieuwe. Dit geldt ook voor de DARES standaards. Aan DARES kunnen, onderbouwde, voorstellen voor nieuwe standaards gedaan worden. De R&D groep zal voorstellen beoordelen. Naast de pure, vaak technische, inhoud van het voorstel zal dan ook gedegen gekeken moeten worden naar de randvoorwaarden, zoals financiering, opleiding en borging.

Chirp , een universeel radio-programmeertool

Chirp is een universeel radio programmeer applicatie.

Meer informatie volgt binnenkort

Standaard connector op TNC

Standaardisatie van onze apparatuur is belangrijk. Dit om snel defecte apparatuur te kunnen vervangen en aansluitfouten te voorkomen die zouden ontstaan als er met verschillende pin-bezettingen zou worden gewerkt.

Binnen DARES wordt er naar gestreefd om alle Soundcard koppelingen / TNC-modems transceiver connectoren uit te voeren met de 180 graden 5 pins DIN chassisdeel. Deze connector en pinbezetting zijn reeds gangbaar op verschillende in de handel verkrijgbare TNC’s

Vanuit deze DIN connector worden de verschillende aansluit (verloop) kabels gefabriceerd naar de merk-specifieke aansluitingen op de transceivers.

 

Lees meer: Standaard connector op TNC

DARES Standaard 13,8V Voedingsconnector

Gezien de resultaten van een extern testrapport, heeft het bestuur besloten om de 4-polige Neutrik® Speakon® connector als standaard voor de aansluitingen op/van een 13,8V DC net te kiezen.

 

Lees meer: DARES Standaard 13,8V Voedingsconnector

DARES Alarmfase

Landelijk
Regionaal